lui Daniel

 

Un amic tot încearcă să scoată de la mine că aş fi avut o zi de naştere – şi nu vreau eu să i-o spun. Ba am avut una dar am pierdut-o. S-a rătăcit printre bombonelele pe care le serveam colegilor pupăcioşi trecând printre rânduri pe la fiecare bancă. Unora le dădeam una în plus să o ducă în dinţi frăţiorului sau surioarei de acasă. Alţii, dacă-mi amintesc bine, mai cereau ei o bombonea. De refuzat nu refuza nimeni. Nu ştiu cum mai e acum, una că nu mai sunt la şcoală şi, doi la mână, că nu mai am zi de naştere.

Dar nu ştiu de ce nu vrea să mă creadă. Tot aşa, când lumea începuse de mult să se folosească de telefonul mobil şi eu nu aveam, mulţi îmi puneau la-ndoială buna credinţă considerând că refuz printr-o minciună grosolană oferta lor prietenească de-a mă insera printre contactele de pe display. Fiindcă un om, se ştie, nu se diferenţiază prin nimic de o maimuţă dacă nu are mobil, zi aniversară şi cont de dat like-uri.

Tocmai traversând alaltăieri pe o trecere de pietoni mi-am amintit că am văzut un spectacol de circ cu o maimuţă care îşi serba onomastica. Era extrem de hazlie, cu un cornet lung colorat pe cap şi o pipă din care pufăia, fiindcă ăsta era unul din cadourile primite de la domnul zebră, care purta un veston în culorile semaforului, ceea ce mi-a revenit brusc în minte atunci când s-a aprins beculeţul verde şi-am putut încăleca. Acum aş putea să-l sun la telefon, fiindcă între timp am primit şi eu o pipă în formă de receptor care emite semnale olfactive prin care pot anunţa pe cineva dacă mai suntem în relaţii cordiale sau am declanşat o stare de război.

Numai că, din nefericire, s-ar putea să nimeresc tocmai într-una din zilele sale festive şi, neştiind să-i fac un cadou, ar fi o mare jignire, chiar şi în situaţia de război, să nu-l trag de urechi, măcar prin semnale sonore, ca să crească tot mai mare, cel puţin la nivelul ciulirii atenţiei.

Dar aşa e mai bine pentru că din clipa în care mi-am pierdut ziua, ca prin farmec toate zilele celorlalţi, de naştere ca şi de înmormântare, de nuntă, botez, priveghi, privilegiu, absolvire, aburire, consfinţire, emancipare, magna cum laude, convertire la iudaism, excomunicare, brevetare invenţie, tras mâţa de coadă, s-au furişat şi ele ca termitele prin crăpăturile pământului şi n-am mai văzut nici maimuţe colorate, nici zebre cu frişcă în buzunar, nici centauri sau raci în sertarul cu patente, ci numai pământ cu iarbă, cer cu stele şi la mijlocul sandvişului pun de fiecare dată ce-mi pofteşte inima.

     13-14 dec. 2017, H. P.