Școala unde nu se învață nimic

desene și picturi realizate de elevi

1-15.05.2019

Expoziția „Școala unde nu se învață nimic” prezintă o serie de desene și picturi realizate de elevi de gimnaziu și de liceu sub îndrumarea pictoriței Nadina Pascariu în decursul activității sale didactice. Este o selecție atât retrospectivă, cât și prospectivă, având în vedere că odată cu această expoziție galeria anunță deschiderea unor ateliere de pictură și educație vizuală pentru toate vârstele.

Subiectul noician al școlii unde nu se dau lecții, unde nu e nimic de învățat pe dinafară, unde elevul are și el de mărturisit ceva, unde profesorul nu are întotdeauna ce să spună este potrivit Artei. „La ce folosește?”, întrebau elevii înregimentați în sistemul de învățământ. „La cultura generală” li se răspundea în cadrul aceluiași sistem. Iar culturalizarea aceasta, mai departe, rămânea un motiv superfluu. Așadar, titlul păstrează deopotrivă conotația ironică a unui timp pierdut, în cadrul unui sistem unde domnește „tirania profesoratului”.

„Gândul Școlii, al celei unde să nu se predea nimic, mă obsedează. Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături. De aceea nici nu trebuie lecţii. Chiar unui om care te întreabă nu ai nevoie să-i dai „lecţii”. O carte pe care o scoţi din bibliotecă, un Preludiu de Bach pe care-l pui seara, în linişte, sau un exemplu de seninătate intelectuală sunt mult mai educative decât o lecţie.” (Constantin Noica, Jurnal filozofic, Ed. Humanitas, București, 1990)