Pe 28 iunie a avut loc inaugurarea unei noi galerii bucureştene: Nadina Pascariu Gallery. Au participat la deschidere prof. univ. dr. Petru Lucaci şi dintre artiştii galeriei, Nadina Pascariu şi Daniel Pop, cu lucrări de pictură acompaniate de saz.
Nadina Pascariu Gallery este un spaţiu (fizic şi virtual totodată) al artei contemporane la limita dintre clasicism şi modernitate. Nu agreăm ceea ce este superfluu, propagandist sau comercial, în rest nu avem limite în ce priveşte domeniul artistic, vârsta, etnia, naţionalitatea, genul – dar mai ales geniul autorilor promovaţi, nonconformismul spaţio-temporal al expoziţiilor, lansărilor de carte, cursurilor şi comunicatelor de presă şi, nu în ultimul rând, al ideilor şi idealurilor, ceea ce exclude orice ideologie. O galerie pe bază de pictură la care se adaugă, atrase ca de un magnet, grafica, ilustraţia, fotografia, literatura, arta video, muzica şi, cum altfel, comentariul critic şi autocritic. Îi întâmpinăm cu bucurie pe artişti, pe amatorii de artă, pe colecţionari, pe cititori, pe melomani, pe copii.
Având ca specific interdisciplinaritatea, termenul de “galerie” ce trimite la coridoarele “împânzite” (cu tablouri) se reconfigurează într-un concept elementar precum Dao, cu sensuri multiple: un spaţiu al interconexiunilor – între artişti, între aceştia şi public, între nou şi vechi… observând că dialogul, contactul nemijlocit, tihna sunt tot mai necesare într-o societate de tip informaţional, în care se consumă atât de multă imagine la un nivel atât de precar. Atât de multă “informaţie”. În care lumea e prea grăbită şi “bombardată” ca să mai guste “pacea”. Ca să îşi amintească faptul că:
“…Atât sufletul cât şi trupul nostru sunt compuse din elemente care toate au fost prezente deja în şirul strămoşilor noştri. “Noul” din sufletul individual este o recombinare variată la infinit a unor părţi componente extrem de vechi, de aceea trupul şi sufletul au un caracter eminamente istoric şi nu-şi găsesc un loc adecvat în ceea ce este nou, în abia atunci alcătuitul; cu alte cuvinte, trăsăturile ancestrale se regăsesc acolo doar parţial. Suntem departe de a o fi lichidat cu Evul Mediu, cu Antichitatea şi primitivitatea, aşa cum pretinde psihicul nostru. Când colo, ne-am prăbuşit într-o cataractă a progresului, care ne împinge cu o violenţă cu atât mai sălbatică înainte înspre viitor, cu cât ne smulge mai tare din rădăcinile noastre. Dar, odată vechiul străpuns, el este de obicei distrus, iar mişcarea înspre înainte nu mai poate fi oprită. Tocmai pierderea acestei legături cu trecutul, lipsa rădăcinilor sunt cele care produc un asemenea “disconfort în civilizaţie” şi o astfel de grabă, încât trăim mai mult în viitor şi într-o promisiune himerică a unei epoci de aur, decât în prezentul până la care fundalul nostru evoluţionist nici măcar n-a ajuns încă….” (C. G. Jung, Amintiri, vise, reflecţii, Bucureşti, Ed. Humanitas, 1996, p. 243)
Fără a ne crea iluzii în privinţa rezonanţei demersului nostru, considerăm că raportul calitate versus cantitate specific Artei va rămâne aşa cum a fost. Astfel, cei interesaţi vor avea loc în micul apartement din Strada Braziliei, care pentru un număr de ani a funcţionat ca atelier de pictură şi care a devenit acum spaţiu de expunere şi de întâlniri. Aşa cum am menţionat la inaugurare, este un spaţiu care invită la apropiere. Sau, în enunţul preşedintelui UAP din România, domnul Petru Lucaci, “creează o relaţie foarte specială şi e nevoie de acest schimb de păreri, […] un apartament al unui artist în care convieţuiesc alături de lucrări poate şi obiecte din intimitatea de creaţie, poate recuzita care este reprezentată în lucrări, forme de înţelegere multiple care cred că apropie cele două lumi: lumea creaţiei de lumea celor care se hrănesc cu fenomenul cultural şi au nevoie de el”.
Vizitatorii galeriei vor găsi aici o colecţie permanentă de picturi şi desene care includ lucrări semnate de artistul Devis Grebu. Alături de acest nume consacrat vă vom face cunoscute nume noi, ale artiştilor pe care ne-am propus să îi reprezentăm şi ale celor pe care îi vom descoperi în continuare. Cu preponderenţă nişte tradiționaliști pentru care artificializarea vieții din peisajul societății informaționale nu reprezintă decât o oportunitate în plus de a restitui simțurilor și intelectului legătura cu sursa originară printr-o creație care corespunde propriei lor structuri sufletești.
Le mulţumim celor care au participat la lansarea oficială şi vă aşteptăm: zilnic între orele 13.00 – 20.00, numai cu programare prealabilă la tel. 0758074740, în Str. Braziliei 1-3, scara B, ap. 6, parter.
NPG, 25 iulie 2018
Articol publicat de ziarul Timpul în numărul din august, cu câteva modificări care nu au mai fost supuse atenţiei noastre http://www.revistatimpul.ro/view-article/4191.
Leave A Comment